Bronșita cronică

 Bronșita cronică

Bronșita cronică - cum să faci față bolii?

Tusea ți-a transformat viața într-un adevărat calvar? Episoadele de tuse devin tot mai puternice și mai îndelungate, iar durerile de piept sunt mai accentuate? Cel mai probabil ești victima bronșitei.

Bronșita reprezintă inflamația mucoasei căilor bronșice. Iar ca rezultat al inflamației, are loc producerea în exces de mucus vâscos - spută, care este expectorată cu ajutorul tusei. Astfel tusea, care poate fi atât uscată, cât și productivă, reprezintă simptomul de bază al bronșitei.

Dacă tusea, însoțită de expectorație, deranjează minim 3 luni pe an și apare în episoade repetate pe o perioadă de 2 ani consecutiv, atunci vorbim despre bronșita cronică.

Bronșita cronică progresează lent, producând efecte ireversibile asupra activității plămânilor, de aceea necesită o atitudine serioasă și responsabilă din partea bolnavului, ceeaa ce ține de tratament și măsuri de ameliorare a simptomelor.

Cauzele bronșitei cronice

Cauzele bronșitei cronice sunt diverse, printre cele mai răspândite sunt fumatul, inhalarea substanțelor chimice (din mediul profesional, în fabrici, uzine ș.a.), inhalarea fumului la utilizarea sobei pe lemne și cărbune, mediul umed și rece din încăperi, scăderea imunității, patologii de dezvoltare a bronhiilor.

Printre fumători, mai vulnerabili sunt cei cu vârsta de peste 40 ani. De aceea e foarte important de renunțat la fumat, mai ales în cazul apariției simptomelor bronșitei cronice.

Inhalarea unor compuși iritanți cum ar fi: praful, amoniacul, dioxid de sulf, fumul, etc., la fel poate fi cauză a bronșitei cronice. Purtarea măștii de protecție, aerisirea încăperilor, micșorarea timpului de expunere la noxele profesionale sunt măsuri de bază pentru persoanele ce lucrează în zonele cu risc sporit.

Oricare ar fi cauzele ce produc bronșita cronică, nu există tratament care să o vindece definitiv, ci mai mult este bazat pe măsuri de ameliorare a simptomelor acesteia.

Recomandări privind ameliorarea simptomelor bronșitelor cronice

De obicei, simptomele bronșitei cronice sunt slab pronunțate, mai mult prin tuse periodică, cu sau fără expectorație, dispnee la efort fizic. Simptomele se accentuează și starea se agravează mai mult în caz de acutizare.

Pentru ameliorarea simptomelor acutizării bronșitei cronice este recomandat:

  • Repaos la pat, în special pentru pacienții care prezintă dispnee și stări de epuizare.
  • Exerciții respiratorii pentru drenarea bronhiilor și aerarea plămânilor.
  • Folosirea umedificatorului - aerul umed și cald calmează tusea.
  • Consumul de lichide, cel putin 2 litri în zi, pentru fluidificarea mucusului și expectorarea lui mai ușoară.
  • Administrarea de antipiretice/analgezice pentru a reduce febra, a înlătura cefaleea sau a ameliora discomfortul din piept.
  • Terapia cu oxigen - este utilizată în cazuri mai grave, cu scopul de a ușura respirația.

Cu părere de rău, pentru mulți pacienți această măsură nu este suficientă, respectiv e nevoie de administrat preparate expectorante și bronhodilatatoare. Pentru majoritatea afecțiunilor cronice, care necesită tratamente îndelungate, este recomandabilă utilizarea medicamentelor cu un profil de siguranță înalt, pe bază de plante medicinale, ca de exemplu Bronchipret®.

Bronchipret® este un medicament german, pe baza de Cimbru, Iederă și Ciuboțica-cucului, care a fost inclus în Ghidul German de tratament a tusei și bronșitei.

Asocierea Cimbrului cu Iederă în formele lichide (sirop și picături orale) și a Cimbrului cu Ciuboțica-cucului în forma tabletată, crește eficacitatea Bronchipret®-ului, datorită acțiunii lor sinergice și potențării efectelor terapeutice, dovedite în studiile farmacologice și clinice. Bronchipret® - reprezintă utilizarea inteligentă a forțelor naturii în tratamentul tusei și bronșitei.

Cu toate acestea, dacă starea Dvs. nu se îmbunătățește, este necesar să consultați un medic pentru examinări suplimentare, diagnosticare și, eventual, antibioticoterapie.

Cele mai bune măsuri de tratament a bronșitei cronice sunt cele profilactice, de aceea evitați factorii cauzali și adresați-vă la timp medicului pentru tratament.

Odihna și tratamentele în stațiuni balneare (mare, munte, păduri de conifere, saline) ar putea reduce acutizările bronșitei cronice și îmbunătăți starea plămânilor.

Aveți grijă de sănătatea Dvs.!