Aromaterapia în răceală

Aromaterapia în răceală

Aromaterapia în răceală

„Calea spre sănăntate este să faci în fiecare zi baie parfumată și un masaj aromat” a spus Hippocrates.

Aromaterapia este știința bazată pe utilizarea uleiurilor esențiale, obținute din plante aromatice, cu scopul de a obține efecte terapeutice.

Uleiurile esențiale sunt elixire prețioase în care se concentrează puterea tămăduitoare a plantei.

Deși este folosită de mii de ani, popularitatea acesteia scade odată ce tratamentele medicamentoase iau amploare, iar unii consideră aromaterapia doar o metodă de relaxare. În realitate, aromaterapia are efecte terapeutice mult mai complexe și remarcabile.

Pentru a obține un efect terapeutic bun, este important să folosim uleiuri esențiale pure.

Ținând cont de efectele multiple ale uleiurilor, putem alege pe cel potrivit, în funcție de boală și simptome. Utilizarea aromaterapiei în infecțiile respiratorii prezintă un avantaj deoarece uleiurile esențiale nu au efecte adverse și ușor pot ajunge în căile respiratorii, unde au efecte multiple și complexe, printre care evidențiem:

1. Efectul antimicrobian, antiviral, antifungic

Uleiurile esențiale sunt renumite nu doar datorită aromelor pătrunzătoare, ci și capacităților acestora de a distruge diverși viruși, bacterii, fungi, cât și de a limita răspândirea infecției. În unele cazuri, uleiurile esențiale manifestă efecte antibacteriene față de un număr mare de tulpini rezistente la antibiotice.

Printre acesta se enumeră: uleiul de cimbru, lămâie, eucalipt, arbore de ceai, scorțișoară, etc.

Aceste uleiuri pot fi utilizate sub forma diluată ca dezinfectant pentru suprafețe din încăperi sau în aromadifuzoare pentru a elimina microbii din aer.

2. Efectul antiinflamator

Uleiul de oregano, bergamut, levănțică, ciuboțica-cucului, etc., își găsesc întrebuințare în infecțiile respiratorii datorită capacității de a reduce inflamația și a îmbunătăți circulația sangvină. Astfel, acționează benefic în congestii nazale, tuse, dureri de cap, de gât, cât și frisoane.

3. Efect decongestionant

Unele uleiuri esențiale, de exemplu: menta, eucalipt, arbore de ceai provoacă vasoconstricție, care la rândul său ușurează respirația, manifestă efect revigorant și răcoritor. Pot fi utilizate prin inhalații, utilizând în timpul băilor, saunelor, cât si masând ușor zona nasului cu câteva picături de ulei.

4. Calmarea tusei

Uleiurile esențiale din cimbru, rozmarin, oregano, ciuboțica-cucului, etc., acționează ca expectorant, favorizând fluidificarea mucusului și eliminarea acestuia odată cu tusea. Sunt indicate în răceli, bronșite, tuse convulsivă, afecțiuni pulmonare, tuberculoză.

Cum utilizăm uleiurile esențiale în răceală

  • Inhalarea aburilor - este o metodă preluată încă de la bunici, excelentă de a ușura respirația și de a calma tusea. Această procedură poate fi efectuată în condiții casnice, utilizând un vas de apa fierbinte și câteva picături de ulei sau în saune.
  • Inhalarea directă - constă în picurarea a 2-3 pic. de ulei esențial pe un disc de vată, care îl poziționăm cât mai aproape de nas sau picurarea pe pernă pe perioada somnului.
  • Masaj - este un remediu plăcut, relaxant și calmant. Cu o mică cantitate de uleiuri esențiale se masează ușor zona gâtului, nasului, pieptului, cu scopul de a reduce congestia nazală, tusea și durerile de cap.
  • Efectuarea băilor fierbinți cu cantități mici de ulei esențial și sare de mare va ameliora simptomele și va reduce din perioada de boală, totodată instalând o stare de relaxare a organismului.
  • Gargarisme cu uleiuri esențiale diluate cu apă sau cu soluții slab alcoolice prezintă o modalitate de a trata durerile de gât.

Pentru a obține un efect mai pronunțat în tratamentul tusei și răcelii, combinați aromaterapia cu uleiuri esențiale și fitoterapia cu Bronchipret®. Datorită extractelor din Cimbru, Iederă și Ciuboțica-cucului, Bronchipret® reduce inflamația mucoasei căilor respiratorii, dilată bronhiile, fluidifică și înlătură sputa, calmează tusea și luptă cu infecțiile. Bronchipret® a demonstrat acțiune antivirală împotriva gripei, rinovirusului, virusului respirator sincițial și, conform ultimului studiu publicat în martie 2021, a demonstrat acțiune împotriva SARS-CoV 2 (COVID-19). Bronchipret® a distrus până la 38% din viruși, a blocat legarea virușilor de receptorul ACE2 cu până la 77% și a redus încărcătura virală de 1000 de ori.

Bronchipret® reprezintă unul din exemplele de conlucrare a omului cu natura-mamă, atunci când natura ne oferă soluții împotriva bolilor, iar omul le valorifică. Folosind tehnologiile moderne, extragem din plantă componentele active și creăm medicamente naturale eficiente și inofensive.