Tusea seacă și umedă

Tuse seacă și umedă

Tusea seacă și umedă - există o singură soluție la această problemă?

Fiecare persoană a întâmpinat, în viața sa, senzații neplăcute în gât care provoacă tuse uscată sau a suferit de bronșită, însoțită de tuse umedă. În fiecare zi, corpul nostru luptă împotriva unui număr mare de microbi și viruși care ne înconjoară peste tot. Tusea reprezintă un reflex benefic al organismului. Ea facilitează protejarea căilor respiratorii de tot felul de infecții și corpuri străine, precum praful sau fumul. Nu este întotdeauna un semn de boală. Este important să se facă distincția între tuse, cauzată de boală sau pur și simplu de un reflex protector, deoarece de aceasta depind măsurile de tratament și prevenire. Haideți să analizăm mai amănunțit tipurile de tuse.

TUSEA SEACĂ

Tusea seacă, de regulă, se împarte în două tipuri:

 • în primul caz, reprezintă o formă de protecție care împiedică pătrunderea obiectelor străine în corp,
 • în al doilea caz, este un simptom al unei boli, de exemplu răceală.

Dacă, în cazul funcției de protecție, acest lucru se poate întâmpla în forma unui singur acces de tuse (pentru a înlătura, de exemplu, corpul străin), atunci în cazul bolii, tusea reprezintă un simptom periodic, care poate aduce disconfort și o mulțime de senzații neplăcute.

DE CE APARE TUSEA CÂND NE ÎMBOLNĂVIM?

Tusea seacă, de obicei, apare în primele zile ale răcelii sau poate chinui pacientul 2-4 săptămâni după o răceală suportată. Tusea uscată se întâlnește și în cazul alergiilor respiratorii (în rinită alergică sau astm bronșic). Uneori, tusea seacă reprezintă o reacție adversă la utilizarea unor medicamente, cum ar fi unele antihipertensive. Se numește seacă deoarece în urmă tusei nu se elimină spută sau alte secreții bronșice, este neplăcută și chinuitoare. Cauzele acestei tuse este inflamația și lezarea mucoasei căilor respiratorii. Ca urmare a inflamației, în 2-3 zile apare și secreția crescută a sputei, care trebuie evacuată, astfel reflexul de tuse capătă un caracter productiv (umed) și oferă o senzație de ușurare. Simptomele care însoțesc tusea uscată:

 • Dificultăți de respirație;
 • Mâncărimi și iritații în gât;
 • Se agravează la trecerea de la încăperi calde la aer rece;
 • Accesele de tuse pot dura un timp îndelungat și nu aduc ușurare;
 • Cel mai des se agravează în perioada de seară și noaptea;
 • În anumite situații, această tuse poate provoca vomă.

O astfel de tuse necesită consultul medicului, pentru a exclude componentul alergic sau cauză medicamentoasă. Iar dacă este unul din simptome la debutul unei răceli, atunci soluția eficientă și inofensivă ne-o oferă însăși natura-mamă: complex din plante medicinale din Cimbru, Iederă și Ciuboțica-cucului (care se conțin de ex. în Bronchipret®).

Bronchipret® este un medicament german, pe bază de plante medicinale, care datorită efectelor antiinflamator și bronhodilatator calmează tusea uscată, iar datorită acțiunii antivirale și antibacteriene luptă cu infecția.

TUSEA UMEDĂ

Tusea umedă, numindu-se și productivă, apare în legătură cu secreția crescută de spută la nivelul bronhiilor, ca rezultat al unei infecții (virale sau bacteriene). O astfel de tuse este considerată benefică, deoarece permite îndepărtarea mucozităților, care la rândul său pot servi un mediu favorabil dezvoltării microbilor. Tusea umedă se întâlnește și în cazul bolilor pulmonare cronice, ca BPOC, bronșiectaziile sau în cazul fumătorilor.

PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE TUSEI PRODUCTIVE SUNT:

 • După accesul de tuse umedă se simte o ușurare;
 • De regulă, accesul de tuse productivă durează puțin;
 • Uneori este însoțită de dificultăți de respirație, la ascultare pot fi auzite zgomote.

Tusea productivă poate dura până la 14 zile și, în acest caz, lăsarea situației fără a întreprinde măsuri nu este o idee bună. În urma consultării unui medic, vă vor fi prescrise medicamente expectorante care fluidifică flegma și ușurează eliminarea acesteia.

Bronchipret® se recomandă și în tusea productivă, care datorită efectului secretolitic și secretomotor, ajută la evacuarea secrețiilor bronșice, curățirea căilor respiratorii, la fel luptă cu infecția și grăbește vindecarea.

Datorită eficacității și siguranței demonstrate în diferite studii clnice, Bronchipret® este inclus în Ghidul German de tratament al tusei și bronșitelor.

Există o soluție eficientă de tratament al tusei, fie ea uscată sau umedă? Putem răspunde - da. Merită să luăm în considerare faptul că suntem cu toții oameni, fără a avea neapărat studii medicale, dar care putem apela la remedii blânde și naturale și, în același timp, și eficiente în tratamentul tusei.

Bronchipret® – o singură soluție pentru orice tuse!

Fiți sănătoși și aveți grijă de dvs.!